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This responds to your request of August 10, 1998 for our opinion whether, absent 2 waiver,
18 USC § 208 would forbid employees of the executive branch from serving, in their otficial
capacities, a5 memhers of the boards of private voluntary standards orgamizations. We believe that,
o the extent necessary to permit the federal employees to take part in the standard- setting activiries,
E 208 does not bar such service.

Section 208 prehibits an officer or emplovee from taking part as a government official in any
“particular matter” in which he or she has a financial interest. The statute imputes to the employes
the financial interests of certain other persons and entities, including an “organization in which he is
serving as officer, director, rustee, general pariner or emplovee ™ 18 US.C_ § 208(a). In an carlier
opinicn, wa chserved that when an employee is acting in his or her official capacity as a dwrector or
officer of an outside entity, the work for that entity necessarily entails officizl action affecting the
entity's financial interests. We therefore concluded that, under 18 US.C. § 208, the “broad
prohibition agains: conficts of inlerest within the federal government would prevent a government
employee from serving on the board of directors of an outside organization in his or her official
capacity, in the absence of (1) statutory suthorty or a release of fduciary obligations by the
organization that might eliminate the conflict of interest. or (2} a waiver of the requirements of §
208 (a), pursvant to 18 US.C. § 208(b)." Memorandum for Howard M. Shapiro, General Counsel,
Federal Bureau of Investigation, from Beth Nelan, Deputy Assistant Attcrney General, Office of
Legal Counsel, Re: Service on the Board of Directors of Non-Federal Entities by Bureau Personnel
in_Their Official Capacities, at 1 (Now. 19, 1996) (“FBI Opinlon™). In particular, if “Congress has
anthorized the service by statute, the nﬂ“cml serves . . . in an ex officio rather than personal
capacity,” owes a duty only to the United States, and does not violate section 208" Memorandurm
for ). Virgi. Mattingly, Ir., General Counsel, Federal Reserve Board, from Richard L. Shilin, Deputy

Assistant Attorney L:eneral Office of Legal Counsel, Re: Directorships of Bank for Taternatinonal
Settlements. at Z (May 6, 1997) (citation omitted) (“FRB Opinion™).




Since the FBI Opinion, we have had a number of occasions to consider whether particular
statutes confer authority for service on cutside boards. We have found such authority in a range of
circumstances. Sometimes the statutes expressly contemplated official service on an outside board.
See Memorandum for Files, from Dentel Koffiky, Be: Foundationsand Commissions Under Fulbright
Program (Oct, 24, 1997); Memorandum for Files, from Daniel Koffsky, Re. Service on Culside
Board (Feb. 27, 1998) (United States-India Fund for Cultural, Educational, and Sciedific
Cooperation). |n another instance, the statute was less explicit, but we found the suthonty because
service on the outside entity was a means hy which the Tlnited States negotiated with foreign
governments and “the breadth of the President's power [in that area] counszels a broad reading of
congressiong authorization for particular means by which the power may be exercised.” FRB
Opinion at 3 (¢itation omilted},  In one other instance, where the agency largely conducts 1s
operations in secret and had to create the outside entity to preserve the secrecy of its work, we
concluded that the outside arganization was, for relevant purposes, a part of the federal governmen,
and thus no conflict existed.

As this experience in applying the principles of the FBI Opinicn has made clear, Congress has
enacted a variely of arrangements contemplating, dirceily or indirectly, that federal employess will
participate in outside organi zations, including >y serving on their boards, and it would fruztrate these
arrengemoents if such service were considered a disqualifving “dircctorship] " under (8 ULS.C % 208
See Memorandum for Kenneth R, Schmalzbach, Assistant General Counsel, Department of the
Treasury, Re: Applicablity of 18 L1.5.C_§ 208 to the Proposed Appointment of the Depuiy Assis:ant
Secretary to the Board of the Collzpe Construction Loan Insurance Association, at 3 (June 22,1994
(categories of service considered outside statule). We believe that there are circumstances in which
statutory authonty for service on an outside board can be found even though Congress has not
expressly addressed that service, When Congress has specifically provided for participation in outside
organizations and such participation, to carmy out the statutory purposes, entails service on a board,
sratutory authorization may be inferred.

Here, Congress has provided that, in general, federal agencies and departments “shill use
technical standards that are developed or adopted by voluntary consensus standards bodies™ and, in
carrving out this requirement, “shall consult with voluntary, private sector, consensus standards
bodies and shall, when such participation is in the public irterest and is compartible with ageney and
departmental missions, authorities, priprities, and budget resources, participate with such bodies in
the developmen: of technical standards ™ Pub. L. No. 104-113, § 12¢d)( 1) & (2}, 1 10 Star. 775, 783
(1996), 15 U.5.C. § 272 note (emphasis added). Asthe lagislative histosy explaing, Congress desired
and anticipated that federal agencies would “work closely” with voluntary standard-setting
organizations, that these orgamizations would “include active government participatior,” and that
agencies would “work with these voluntary conscnsus standards boedies, whenever and wherever
appropriate.” H. R, Rep. 104-390, at 15, 25 (1995). When the board of an outside organization
plays an integral role in the process of setting standards, it would therefore frustrate the latute 1o
forbid federal employees from being on the board. They could not then take the “active” role that
Cong:'ess mandated. To carry out the statute, therefore, employees may serve on these cutsice

2.



boards without running afoul of 18 U.S.C. § 208, if the boards erc engaged in the standard-setting
activities in which Congress direcled lederal agencies (o participate.

T be sure, § 208 allows for waivers when the emplovee’s “interest is not so substantial as
to be deemed likely to affect the integrity of the services which the Government may expect,” 18
LIS.C.§ 208(bH 1), and thus a canclusion that & 208 penerally would bar employees from serving on
standard-setting bodies in their official capacities would not necessarily have prevenied the service
in every instance. Mevertheless, reliance on the waiver procedure would not be consonant with the
statutory scheme here. Congress itsclf has resolved the possible conflict between duties to the
organization and duties to the United States, at least to the extent that the eriminal prohibition may

he at issue

We would not reach the same conclusion, however, if the board of an organization had only
administrative responsibilities and was not directly invalved in standasd-se‘ting  Tn that cvent, the
congressional direction to “participale . . . in the development of technical standards™ would nat
apply. Consequently, inaccordance with Lhe FBT Opinion, § 208 would bar the service on the board,
absent a waiver or an effective release from fiduciary duty.

Finally, you also ask us to confirm your view that an employee’s service in an oflicial cepacity
as the chair ofa working commilles or subcommiliee of a slandard-setiing orzanization, to the extent
the position imposes ne fiduciany duty end creetes ne employer-employes relationship, would nut
implicate 1% U.S.C. § 208, We agres that service in such a position would not s trigger the
statute. Indezd, we are far from certain thal a position other than one specified in § 208 — “officer,
director, trustee, weneral partner or emplovee” — could be the bagis for imputing an erganization's
financial interest to the emplovee, even if that other position created a Aduciary duty to the
organization. In any event, the positions vou describe would not give rise 1o an imputed
disqualification.

Please let us know if we may be of further assistance,



